Kyllä kansa tietää…
18.7.2007 12.27 | hakki47 | Politiikka
Blogipostissaan Että kansako kaiken tietää? 15.7.2007 Jukka Tarkka päätyy analyysissään tulokseen:
Kun kansa on väärässä, poliitikkojen on osoitettava ja todistettava se sille. Kansanedustajat ovat olemassa sitä varten.
Mahtavatko nykyiset kansanedustajat olla, edes tässä suhteessa, tehtäviensä tasalla? Menneen muistelu antaa kyllä toisenlaisen tuloksen. Ennemminkin he yrittävät vaieta asioista, joiden kuvittelevat olevan ikäviä omien äänestäjiensä korvissa ja yrittävät päästä esiin tilanteissa, joissa on saatavissa ilmaisia irtopisteitä.
On valitettavaa, että puolueet ovat jatkuvasti muuttumassa yhä enemmän etujärjestöiksi: ajetaan ensin puolueen siten omaa henkilökohtaista ja viimeiseksi kuviteltujen tai tiedettyjen itseä äänestäneiden etua. Ymmärrettävää, kun olemme sallineet puoluepolitikoinnin muodostua nuorenkin ihmisen ammatilliseksi uraksi. Siitähän, tavallaan, siltarumppolitikointi saa voimansa. Ja vasta vuosien, vuosien kuluttua voi yrittää pääsyä ”valtiomiesluokkaan”. Silloinkin etujärjestöllä, niillä kaikilla, on keskeinen rooli. Ja ”virkaveljillä, muilla ammattipoliitikoilla, luonnollisesti.
Puolueiden etujärjestöluonne syö myös niiden ja niiden kansanedustajien uskottavuuden. Kun valitettavan usein yhteiskunnallisessa taloudellisessa jakopolitiikassa on kyse nollasumma pelistä jonkun voittaessa muut häviävät. Ja meidän monipuoluejärjestelmässä äänestäjien enemmistö häviää aina.
Miten päästä takaisin tilanteeseen, josta hallitusmuotomme lähti? Äänestäjät valitsevat itsenäiset edustajansa tekemään yhdessä päätöksiä yhteisistä asioista. Ja edustajat vastaavat vain äänestäjilleen ja Jumalalle.
Jos Tarkan johtopäätös olisi valinnan kriteeri, tuskinpa edustajaehdokkaiksi tunkua olisi?
Reality shown aika
17.7.2007 10.09 | hakki47 | Raha & valta, Politiikka, Farssi
Katja aloitti uutisbloginsa eilen:
“Vanhasen hallituksella ei nähdäkseni ole muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa ns. Rosenholz-aineiston perusteeton salailu - kuten Tanskassa on tehty. Kaikki muu olisi silkkaa pelleilyä. Sen verran paljon epäselvyyksiä Rosenholziin liittyy. Alma Median Helsingin toimitus (johon Kauppalehti kuuluu) kertoi asiasta kesäkuun lopussa.
“Kommentoin sitä ja keskustelua:
“Jos “Joviaalin” kommentti pitää paikkansa käy jälleen selväksi, että neljäs valtiomahti ei ole mahti ollenkaan vaan joukko selkärangattomia sylikoiria. Lisäksi, että banaanitasavalta on aivan liian positiivinen ilmaus yhteiskuntajärjestelmästämme. Että poliittinen rälssimme tietää, että on syytä pelätä, että joukko nykypolitiikassamme vaikuttavia vanhoja patuja ja kaikki ns. vanhat puolueet joutuvat katsomaan mennyttä moraaliaan uusin silmin. Ja kaikkea muutakin kivaa siitä selviää.
Kun kaikki tässä maailmassa löytyy nykyjään netistä, niin miksi eivät nämä tiedot?
Kuka vaivautuisi kertomaan minulle mistä nämä ns. SUPO - tiedot tai Rosenholz-tiedot löytyvät? Voi lähettää ne suoraan minulle. eaglesflysingly(at)gmail.com. Lupaan yrittää julkaista ne tällä blogilla tai jos se estetään, millä tahansa muulla blogillani jonne tulen myöhemmin antamaan osoitteen.
Eikö meitä ole jo riittävän kauan johdettu samalla tavalla kuin tavallisesti kasvatetaan sieniä?
PS. Sitä paitsi, nyt kissa on lomalla joten me hiiret voimme….”
PPS. Ja ainakin ne meistä, joiden ei enää tarvitse luoda uraa, olla hiljaa ettei Imperium iske jne. Voisitte lisäksi kertoa onko tilanne todella se, että valtiomahteja on neljä, neljäs niistä puolueet.
Kansalaisten Ihmisoikeuskomissio Suomessa - (KIS)
6.7.2007 14.58 | hakki47 | Virkamiehet, Ihminen
Taisinpa kompastua mielenkiintoiseen aihekokonaisuuteen edellisessä, Amerikan Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivän kirjoituksessani Nimetön Ilmianto. USA:lla toki on asian kanssa tekemistä vain mutkan kautta.
GranpaIgorin kommentti ja sen linkit (1) ja (2) osoittivat, että en liene ainoa kummastunut.
Ja kuinka ollakaan, kun tänään avaan Hesarini taas uudet virkamiesten tolkuttomuudet hyppäävät silmille.
Ensi toimeentulotukeen oikeutettu perhe joutuu peräämään korkeimman hallinto-oikeuden kautta tukeaan joulukuulta 2005. Oulun kaupungin virkamies oli katsonut oikeaksi myöntää toimeentulotukea 1,10 euroa ja jättänyt huomioon ottamatta, että Kela peri osan asumistuesta takaisin. Puolitoista vuotta myöhemmin Oulun kaupunki joutuu toteamaan, että sen olisi pitänyt maksaa 101,10 euroa. Puolitoista vuotta ja juttu KHO:een 100 euron vuoksi? Kun ottaa huomioon toimeentulotuen luonteen ”viimeisenä” tukena uskoisin ao. virkamiehen olevan ylpeä 1,10 euron tukipäätöksestään joulukuulle 2005. Toivottavasti toimeentuloon oikeutettu ei ole joutunut kantamaan riskiä siitä, että oikeutta hakiessaan saattaa joutua prosessin maksumieheksi. Köyhät kyykkyyn!
Sitten apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt ymmärtää apulaisvaltakunnansyyttäjän Jorma Kalskeen ja valtionsyyttäjän selvityspyynnön Jyväskylän kihlakunnansyyttäjän Olli Santasen Bodomin oikeudenkäynnistä antamista mielipiteistä. Hänen ymmärtämisensä vahvistaa samalla sen, että syyttäjälaitoksen sisällä ei keskeneräisestä asiasta saa, ainakaan julkisesti esittää, eikä ainakaan kriittisiä mielipiteitä. Kun menneiden vuosikymmenien aikana on joutunut aivan liian likeltä seuraamaan virkamiesten ”työtä” tietää jo etukäteen, että tämän jälkeen kaikki keskustelu kaikista keskeneräisistä asioita tulkitaan kaikkien virkamiesten osalta kielletyksi. Joten pääministeri saa mitä haluaa – tuppisuisen kansan. Kaikki oikeudet eliitille!
Taidat Isoisä olla oikeassa: ”suurin osa ihmisistä viis veisaa näistä jutuista kuin vasta sitten kun itse joutuvat uhreiksi. Suurin osa ihmisistä kuvittelee, että elämme jotenkin hienossa oikeusvaltiossa.” Tästä huolimatta tai ehkä juuri tästä johtuen tiedustelen:
Olisiko kiinnostuneita asiantuntijoita osallistumaan uuden blogin julkaisemiseen? Nimenä voisi olla vaikka:
Kansalaisten Ihmisoikeuskomissio Suomessa - (KIS)
virkamiesten kohtuuttomuutta, mielivaltaa ja typeryyttä vastaan.
Nimetön ilmianto
4.7.2007 11.12 | hakki47 | Työelämä, Uutiset, Politiikka, Virkamiehet, Ihminen
Ei ole SAK:n Matti Tukiaisen elämä näinä päivinä helppoa. Kun eduskuntavaalimainosten seuraukset tuskin on saatu kuopattua, alkavat poliisitutkimukset SAK:n Kiljavan opiston mahdollisista avustuspetoksista ja väärennyksistä. Tukiainen on koulutussäätiön puheenjohtaja. Samassa yhteydessä Opetushallitus selvittää valtiontalouden tarkastusviraston kautta saamaansa kantelun perusteella opiston rahankäyttöä. Tuskin kannattaa edes yrittää lohduttaa edes sillä, että onnettomuudet tulevat usein kolmittain.
Minua kiinnosti kuitenkin eniten se, että Opisto, jonka toiminnasta on Opetushallitukseen kanneltu viime vuoden lopulla, ei vieläkään ole saanut haltuunsa kantelua. Kun vastaavan tyyppinen tilanne – kantelu, ilmianto, nimetön valitus - on itseänikin muutamaan kertaan kohdannut, tiedän ainakin mistä Franz Kafka ammensi inspiraationsa; Suomen virkamieskunnan toimintatavoista.
Voiko vuonna 2007 todella edelleen olla niin, että virkamiehellä on oikeus salata nimetön ilmianto tai kantelu sen kohteelta? Jos näin on, on tässä juridisen tai ennen kaikkea yksityisen henkilön oikeusturvan kannalta keskeinen virhe. Ei voi olla oikein, että syytetty ei saa edes tietää mistä yksityiskohtaisesti syytetään tai kuka syyttää. Miten hän sitten voi puolustautua? Varsinkin kun useissa tuntemissani tapauksissa kyseessä ovat lähinnä virkamiesten asiantuntemattomuus, osaamattomuus ja kyvyttömyys kantaa vastuuta itse antamistaan ohjeista ja lupauksista.
Valitettavan usein kantelut ja ilmiannot syntyvät kateudesta tai kostonhalusta. Kun et tiedä kuka kantelee, et voi edes yrittää korjata ilmiantajan tai kantelijan mahdollisesti väärää käsitystä. Lisäksi, vaikka kantelu ei minkään johdakaan, voi kantelija jatkaa kantelemistaan ja kohteen mustamaalaamista ilman, että kohteella on millään keinoin mahdollista itseään puolustaa. Kun ei tiedä kuka kantelee ja yksityiskohtaisesti mistä. Ja, kun maamme on pieni, ”ei savua ilman tulta” ajattelu pitää huolen lopusta. Ainakin maine menee.
Tältä osin ei virkamies voi vetäytyä edes tsaristisen oikeuskäytännön taakse. Esikuvat pitää hakea keskiajalta.
Se onko tässä tapauksessa kanteluun syytä, on täysin oma ja eri asia.
JK: Kaikkea sitä kesäkuumalla tuleekin mieleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti